Er nettsiden din klar for å nå ut til norske gjester i sommer? 
Her finner du en sjekkliste for hva du bør se over/inkludere på nettsidene dine for best mulig å ta imot potensielle gjester.

Søkemotoroptimalisering

Er du godt synlig på nett, og finner potensielle gjester deg når de søker etter opplevelser i forbindelse med sommerferien? Her er fem tips til hvordan din bedrift kan bli lettere å finne via søk på nett:

 1. Definer hvilke søkeord du vil være synlig på
  Listen kan være lang, fordi besøkende mest sannsynlig bruker søkeplattformer som Google, og sjelden går inn via forsiden din. Kanskje er de på jakt etter én spesiell opplevelse, som du tilbyr, og da gjelder det å lede de til rett informasjon og gi de muligheten til å booke. Gode søkeord er typisk substantiver, adjektiver og geografiske ord – feks tretopphytte, moskussafari eller matopplevelser. Men, det er også viktig å gjøre en analyse av hva folk faktisk søker etter, og hvilke populære søkeord som er relevant for din bedrift.
 2. Sørg for å ha bedre innhold enn konkurrenten på disse ordene
  Google jobber hele tiden for å levere det beste og mest relevante innholdet til de som søker på nett. Dermed er det din viktigste oppgave – å lage engasjerende og lett forståelig innhold, som svarer på alle spørsmål de ulike målgruppene dine måtte ha. Bruk de viktigste søkeordene der det er naturlig og relevant, uten at det går på bekostning av en brukervennlig side, og ha en lettlest og informativ tekst.
 3. Sørg for optimaliserte meta-tekster på hver av dine viktigste sider
  Dette punktet er det mange som ikke er klar over. Les mer om metatekster her, og hvorfor det er viktig for deg, og sørg for at hver unike side hos deg (ta de viktigste først) har en god meta-tittel og en god meta-beskrivelse. Meta-tittelen bør inneholde det viktigste søkeordet/begrepet for akkurat denne siden (feks restaurant Røros + navn på bedrift). Meta-beskrivelsen skal gi en fyldigere beskrivelse og er på en måte din salgstekst på Google.
 4. Sørg for at flest mulig av dine samarbeidspartnere lenker inn til ditt nettsted
  Google legger stor vekt på at andre vurderer ditt nettsted som viktig, og finnes det en lenke til din side på en annen, gjerne stor og viktig nettside, så teller det veldig positivt for synlighet på Google. Ta kontakt med alle naturlige samarbeidspartnere og be om en lenke til nettsiden din der det er naturlig.
 5. Sørg for at nettsiden har god teknisk kvalitet 
  Dette betyr blant annet at nettsiden må være mobilvennlig, laste raskt og ha et gyldig sikkerhetssertifikat. Du kan sjekke nettsidens kvalitet gratis her: https://website.grader.com/

 

Innhold på nettsiden

 1. Sørg for at gjesten umiddelbart skjønner hva som tilbys, samt hvor og hvem det passer for
  Har du en ryddig og strukturert landingsside som vekker tillit og gir leseren lyst til å lese mer eller booke? Kommer det tydelig fram hva som er kjernevirksomheten din, og hvem som er hovedmålgruppen(e)? Trenger du hjelp med å definere din kundegruppe, har vi laget et verktøy for deg, les mer her. Sørg også for at det kommer tydelig frem på landingssiden HVOR bedriften din er, og vær tydelig på hva som er nærmeste kjente geografiske sted, dersom bedriften ligger på en relativt ukjent plass. Husk alltid å nevne nærmeste by (feks ved å skrive hvor langt det er til nærmeste kjente sted) og ta gjerne med region og «Norge» et naturlig i teksten for å gjøre teksten lettere søkbar.
 2. Har du et tiltalende design, som i tillegg fungerer like bra på ulike skjermstørrelser?
  Får gjesten en wow-følelse av å besøke nettsiden din – og vekker den tillit? Har du en god visuell profil, rett bruk av bilder og film, enhetlig bruk av skrifttyper og en tydelig call to action på siden? Mange har nå såkalte responsive nettsider som tilpasser seg ulike skjermstørrelser, men det fungerer ikke nødvendigvis smertefritt for det. Husk å teste brukervennligheten til dine egne nettsider både på mobil og PC, og ha i bakhodet at veldig mange nå får mesteparten av trafikken sin fra mobilbrukere.
 3. Storytelling
  Historiene bak et produkt eller tjeneste gir tillit og skaper leselyst! Dersom du er en liten bedrift med få ansatte, kan du for eksempel inkludere informasjon om hvem som eier og driver stedet (helst med bilder). Du kan også fortelle historien til bedriften din, samt hvilke ansatte gjestene kan forvente å møte når de kommer.
 4. Er du tydelig på hva som er dine USP’er (unique selling points)?
  Kommer det tydelig fram på forsiden hva som er de viktigste grunnene til at man skal besøke akkurat deg? Hva er du best på? Hva skiller deg fra konkurrentene? Sørg for at disse punktene kommer tydelig frem.
 5. Svarer du på de viktigste spørsmålene gjestene dine måtte ha? 
  Hvilke behov og spørsmål har dine typiske gjester, og har du info om dette på nettsiden din? NB: du trenger ikke svare i detalj på landingssiden, men man må lett kunne finne informasjon om det man måtte lure på.
 6. Er det lett å kontakte deg?
  Ofte skal en gjest bare inn og finne kontaktinformasjonen til bedriften (telefonnummeret, e-post, adresse, org.nummer) og da bør det ligge lett tilgjengelig. En god regel er å ha slik type informasjon fast i en bunnlinje som er tilgjengelig på alle sidene. Her er det også fint å inkludere lenker til sosiale mediekanaler dere måtte ha.

 

Muligheten for å kjøpe/bestille noe

 1. Har du online booking? 
  Nesten uansett hva du driver med innen reiseliv i dag, er det en fordel å kunne tilby gjesten online booking i forkant av et besøk. Du som bedrift får bedre mulighet for å planlegge, du får mer kunnskap om gjestene dine, og muligheten til å kommunisere med de både før, under og etter besøket. I tillegg får du omsetning på et tidligere tidspunkt. Har du ikke fått dette på plass enda, er tidspunktet for å gjøre det NÅ! Innovasjon Norge lanserte nylig en rapport som går gjennom et stort utvalg booking- og billettløsninger som finnes på det norske markedet. Du kan også bruke Book Central Norway, som er et trøndersk selskap som kan hjelpe deg med å få ditt produkt bookbart. Ta gjerne kontakt med oss, vi hjelper deg.
 2. Gjør du det enkelt og attraktivt for gjesten å bestille på nett?
  Sørg for at bookingknappen er lett tilgjengelig alle steder der det kan tenkes at gjesten vil være i modus for å kjøpe. Gjør det lett å booke din opplevelse. Test kjøpsprosessen både internt og med eksterne testere for å sikre at bookingen går smertefritt fra start til slutt. Hva kan du gjøre for å få folk til å bestille på forhånd dersom du legger opp til online booking av opplevelser som ikke har en knapphetsfaktor (for eksempel inngangsbillett til et museum der du alltid kommer inn uavhengig om du har kjøpt billett på forhånd eller ei)? Kan du gi ekstra fordeler, eksklusive opplevelser etc.?
 3. Legger du til rette for mersalg?
  Husk å pakketere ting du allerede har for å selge mer, og vurder om du har flere opplevelser eller produkter som kan selges via nett.

 

Smertefritt å bruke og lett å finne fram på

 1. Har du en fornuftig og logisk menystruktur? 
  Er det logisk hva gjesten kommer til å finne under hvert menypunkt? Dette er spesielt viktig dersom du har et nettsted med mange undersider. Har du gruppert undersidene logisk med tanke på målgrupper og gjestenes behov?
 2. Er nettsidene lette å lese? 
  Vi leser annerledes på nett enn på papir, og er blant annet mye mindre tålmodige. Vi skummer sidene for å raskt finne ut om vi er på rett sted. Bryt opp teksten naturlig med avsnitt, tydeliggjør informasjon med mellomoverskrifter og punktlister. Er nettsidene universelt utformet slik at alle KAN hente ut informasjon, også de med synsvansker?

 

Innhold fra sosiale medier / brukergenerert innhold

Synliggjør du hva andre har sagt om deg? 

 1. At andre sier noe positivt om deg har som regel mye større virkning enn det du som bedrift sier. Har du integrert brukergenerert innhold fra feks. TripAdvisor eller andre sosiale medier slik at det kommer tydelig fram hva andre mener om din bedrift? Får du gode omtaler på TripAdvisor, Google eller Facebook bør dette komme tydelig fram på dine nettsider. Som eksempel kan du få en widget (kodesnutt) som til enhver tid viser oppdatert status på samlet score på Tripadvisor. Sjekk www.tripadvisor.com/Owners for mer informasjon. Dersom du ikke vet hvordan du legger inn dette på nettsiden din, spør din webside-leverandør.
 2. Gjør du det enkelt for andre å spre det glade budskap?
  Synliggjør du dine sosiale kanaler på nettsiden din, og oppfordrer du dine gjester til å tagge dere i bilder og videoer fra sitt besøk? Gjestene dine er de mest troverdige ambassadørene du kan få, og at de deler sine positive opplevelser i sosiale medier er GULL verdt!