Vi har aldri opplevd en lignende situasjon før, og har derfor lite kunnskap om hvilke reisemønstre vi kan forvente i år. Det vi vet er hvordan vi oppfører oss etter krisetider generelt, reaksjoner og adferdsmønster er like hver gang. Med bakgrunn i dette, kan vi anta at Covid-19 kommer til å påvirke våre reisevaner.

Autensitet og det lokale
Gjestene våre etterspør autentiske opplevelser mer enn noensinne. De ønsker å være i lokalmiljøer og oppleve kulturarv og lokal kultur. Tiden med salg av opplevelser som bare er skapt for turister er forbi. De lokale arrangementene vil få en oppblomstring. Nordmenn ønsker å støtte opp om nære opplevelser og være sammen med venner, kolleger, naboer og familien. Vi vil gjerne ha opplevelser som skjer i nærområdet, og som enten ikke innebærer reising i det hele tatt, eller som medfører kortere turer. For et festivalland som Norge vil det bli en oppblomstring av små lokale festivaler når restriksjoner blir opphevet.

Trygge opplevelser 
Vi har blitt mer kritiske i våre valg. Flere reiser til fjell og fjord, og på sykkel- og vandreferie. Vi kommer til å feriere i hytter, rorbuer, tretopphytter, fyr, koier og fjellstuer. Det blir mer tid for kos og glede, og mindre behov for dele selfier fra eksotiske reisemål i utlandet. Også norske hotell, særlig små familiedrevne og tradisjonsrike hotell, og spisesteder som satser på god kortreist mat vil få lysere tider.

Nordmenn har alltid hatt en sterk kjærlighet for norske merkevarer. Vi betaler gjerne litt ekstra for norske merkevarer i butikken. Det samme gjelder norske opplevelser og nordmenns ønske om å bidra til å styrke norske arbeidsplasser. Norske reisemål vil bli svært attraktive for nordmenn. Det å dele selfier og reiseminner fra ulike norske reisemål vil bli et statussymbol.

Bærekraft
Lange reiser kommer til å bli mindre attraktive. Vi velger heller opplevelser i Norge og i vårt nærområde. Små «ekspedisjonsskip» blir gjerne alternativet for dem som vil på cruise.

Fellesskap
Etter å ha vært alene i lang tid vil vi ha et ekstra stort behov for fellesskap og å være sammen med andre og flere enn den nærmeste familie, som for eksempel venneturer, romantiske reiser, aktiv ferie osv.

Digitalisering
Nordmenn har gjort store sprang når det gjelder å utforske digitale tjenester. Man har fått øyene opp for gode og kreative løsninger. Digitale formidlinger har blitt en del av hverdagen vår. Også nye teknologier som AR, VR og kunstig intelligens vil påvirke turismen i fremtiden.

Vi vil gjerne bestille reiser, hotell, opplevelser og andre typer reiser via digitale plattformer, men kommer til å prioritere nettsteder som sender oss direkte til tilbyderne. Såkalte tredjepart-sider, som sliter under koronautbruddet fordi de ikke klarer å håndtere kundene, har mistet tillit hos brukerne. Vi har også blitt mer kritiske til informasjon som kommer fra ukvalifisert hold. Dette gjelder også tips om reiser, utstyr. mat- og drikke fra ukvalifiserte influensere og synsere.

Kilder: Utgpkt. i norske reisevaner / The Travel Inspector, 24.3.20 og Anne Porse Nielsen, CEO Seismonat, 27.3.20