Bærekraft er et begrep vi alle har fått et forhold til. Et trendbegrep som ikke sier så mye om den sosiale, økonomiske og miljømessige balansegangen man må ha for å nettopp være bærekraftig. For hva ansees som bærekraftig?

Vi mener at det viktigste du gjør i din bedrift er de små grepene som gjør en forskjell i det store bildet. Kanskje du allerede gjør mye for å forhindre betydelige fotspor for fremtidige generasjoner, men ikke snakker like mye om det? Våre gjester blir stadig mer bevisst, noe som har forsterket seg gjennom pandemien.

Turoperatører og salgsledd etterspør grønne opplevelser for sine kunder og det er viktigere enn noen gang å synliggjøre sine «grønne grep».

Innovasjon Norge sitt koronabarometer vinteren 21/22 viser at reisende er mer opptatt av å ta bærekraftige valg på reisen enn å avstå fra å reise. Det vil si at de reisende ønsker å bli lengre, reise utenfor høysesongen og handle lokalt – en utvikling som kan gi oss muligheter for større verdiskapning og helårsturime, så fremst vi utnytter og tilrettelegger for det!

Tre trønderske destinasjoner med tre matopplevelser av det grønne slaget

Røros

Røros er på UNESCOs verdensarvliste og sertifisert bærekraftig reisemål. Destinasjonen har som mål å ta vare på og videreutvikle verdensarven Røros og Cirkumferensen, lokalsamfunnet og den lokale kulturarven. Det er også viktig for Røros å ivareta områdets felles historie og arven fra naturen.

Rørosmat er blitt et kjent merkenavn i hele Norge på lokalprodusert mat. Rørosmat består av mange ulike matprodusenter fra Røros-traktene med krav om at produktene skal baseres på lokale råvarer. Kortreist mat har mange fordeler miljømessig, men Rørosmat bidrar også til en større bevissthet rundt det mangfoldige matfatet vi sitter midt oppi her i Trøndelag.

Trondheim

Trondheim mottok i 2019 en unik status som «FN-senter for Bærekraft». Det betyr at FN anerkjenner Trondheim som en av de fremste i arbeidet med å forvalte bærekraftsmålene som organisasjonen fokuserer på. Det er stort, og noe hele byen og Trøndelag kan være stolte av!

Heidi Bjerkan på Credo har med sterk interesse og dedikert ansvar utvidet hvordan man kan drive restaurant på en bevisst og bærekraftig måte.

Et måltid hos Credo er en reise gjennom gårder, skog, fjell og hav hvor råvarene utnyttes til det fulle.

Visste du at på Credo får du måltidet ditt servert på et fat laget av benrester fra kua? Det kaller vi full utnyttelse av dyret! Bjerkan er en pioner i sitt arbeid, noe som har gitt Credo den aller første prisen for bærekraft i Michelin-guiden.

Åfjord

Åfjord jobber for å bli Trøndelags tredje bærekraftig reisemål gjennom Innovasjon Norges godkjente bærekraft sertifisering av Global Sustainable Toruism Council. Dette vil selvsagt ikke si at man er bærekraftig, men at man stadig jobber med bærekraftig tiltak innenfor ulike indikatorer. Vi heier på alle destinasjoner som trår til med dette arbeidet!

Stokkøya

Stokkøya, bygda ved havet, har gjennom et felles samfunnsprosjekt bygda 2.0 bygd opp et helhetlig reiseliv, basert på lokale arbeidsplasser, lokalt engasjement, bærekraftig arkitektur og gjenbruk av byggemateriale og mat. Her er det dedikerte folk med en idealistisk tilnærming til reiseliv. Bygda 2.0 driver blant annet møteplassen Bygdeboksen, med kontorhotell, kunst og kulturscene, verkstedlokaler og et håndverksbakeri med utsalg. Bakeriet driver etter sirkulære prinsipper, og har på få år redusert matsvinnet til nesten ingenting.  Dette gjennom fokus på riktig innkjøp, nye produksjonsmetoder, resirkulering av usolgte produkter og lokale samarbeid. Bakeriet er en viktig samlingsplass for besøkende, fritidsbeboere og lokalbefolkning, og bygger nå en helsirkulær kafé.

 

For at trøndersk opplevelsesnæring skal kunne fortsette i konkurransen om den riktige gjesten må vi ta grønne valg i opplevelsesproduksjonen. Det vil si at vi må gjøre faktiske tiltak i leveransen og ikke bare kommunisere ord som bærekraft og grønne opplevelser. Grønnvasking øker i takt med etterspørselen, og betyr at man markedsfører miljøvennlige produkter og opplevelser uten at de faktisk lever opp til lovnadene.

Ta en titt på grønnvaskingsplakaten for å gjøre gode valg i din markedsføring 🙂